Living”, ofwel: kunst heel dicht bij de mensen brengen.  Elf lezers van Weekend Knack zetten hun huis open voor een kunstenaar.

 

Een zoekend mens

Beste, Brugge is niet klaar voor moderne kunst, maar ik wel.

Pieter Cherlet (20) schreef slechts enkele regels om duidelijk te maken dat hij een confrontatie met een hedendaagse kunstenaar wilde aangaan. “om het even met wie”, zei hij op de dag waarop iedereen zijn wensen kon uitspreken met wie hij of zij het liefst zou samenwerken. Die hedendaagse kunstenaar werd Ria Verhaeghe. “In het begin was hij zo gesloten, maar op het laatst zo lief”, zegt ze. Ze maakte voor hem een installatie van koffers die in elkaar passen, gebaseerd op het systeem van Russische poppen. Ria Verhaeghe:” Pieter is altijd op weg. Hij zit als student op kamers en is alleen tijdens de weekends in Brugge. Zijn kamer in zijn ouderlijk huis is heel koel. Tijdens de drie maanden waarin we samenwerkten, hebben we een dagboek bijgehouden. We hebben foto’s genomen en ik heb die foto’s bewerkt. Ook dat zat zit in de installatie verwerkt.  Het kleinste koffertje is een koffer van mij, een koffertje waarmee ik vroeger naar school ging.  Dat heb ik hem geschonken.” Zoeken en reizen, dat was Pieter voor haar.  De installatie eindigt in twee vogeltjes in papier mâché.  “Een zoekend mens als een vogeltje dat schreeuwt.”

Ze gingen samen naar tentoonstellingen, hadden gesprekken over wat mooi en lelijk is.

“Ik heb veel van hem geleerd”, zegt Ria Verhaeghe. “We hebben elkaar boeken uitgeleend, boeken die gingen over mensen die onderweg zijn. Bij de opening van mijn laatste tentoonstelling heeft hij me een cassette gegeven met lo-fi muziek.  Door dat cadeau weet ik dat hij me begrepen heeft. Pieter staat voor een groep van jonge mensen die zeer gevoelig is voor wat echt is, die zegt dat de rest hem niet kan schelen.  Ze zijn daar zeer hard in. Ze weigeren een pose aan te nemen. Het belang va, het wegnemen van alle franjes, het belang van bezieldheid, dat is iets wat hij mij heel duidelijk heeft gemaakt.